Türkiye, Ukraynalı mültecileri kabul eden ilk 10 ülkeden biri. Bunda şaşılacak bir şey yok, çünkü bu ülke her zaman vatandaşlarımıza yakın olmuştur, birçok Ukraynalının orada akrabaları vardır - gurbetçiler, arkadaşlar, tanıdıklar. Birçok Türk, özellikle güney kıyılarında Rusça konuşuyor, bu nedenle dil açısından Türklerle ortak bir dil bulmak diğer ülkelerdeki yerlilere göre daha kolay.
Ancak, Türkiye AB üyesi olmadığı ve Ukraynalılara geçici koruma statüsü vermediği için, ülkemizden gelen mülteciler, vatandaşlarımızın Türkiye'de yasal olarak kalmak için elde edebilecekleri statüleri ve hakları anlamakta oldukça zorlanıyor. Ukraynalıların Türkiye'de korunmasına ilişkin serbestçe ulaşılabilen bilgiler de oldukça kafa karıştırıcı. Türkiye'deki Ukraynalılar için iltica sisteminin nasıl işlediğini anlamak için bir Türk şirketi olan Look-O-More'da emlak uzmanı olan Anna Balanovic Er ile konuştuk. Anna, müşterilerine Türkiye'de oturma izni alma konusunda doğrudan danışmanlık yapıyor ve vatandaşlarımızın yeni ülkelerinde yollarını bulmalarına yardımcı oluyor.
Bir uyarı: Anna'nın deneyimi ve genel konuşmalarla ilgili tavsiyelerimiz sadece mevzuata değil, aynı zamanda Anna'nın bu durumda Türkiye Göçmenlik Bürosu ile iletişime geçen vatandaşlarımızla yaptığı konuşmalara da dayanmaktadır. Bu nedenle, aşağıda pratikte işlerin nasıl yürüdüğünü açıklıyor ve bilgileri doğrudan Türkiye Göç İdaresi ile netleştirmenizi tavsiye ediyoruz.
☎️ Göç İdaresi Danışma Hattı: 157 Türk numarasından (Rusça konuşan operatörler var).
Sonuç olarak, savaş nedeniyle Türkiye'ye seyahat eden Ukraynalılar üç tür statü elde edebilirler: turist ikamet izni (turist ikamet izni), insani ikamet izni (insani ikamet izni) ve uluslararası koruma statüsü.
Her bir statü ne anlama geliyor?
1️⃣ Turist ikamet izni (Kısa dönem ikamet izni)
Bu, Türkiye'de uzun süreli kalış için en bilindik ve basit formattır. Vizesiz rejime göre Ukraynalıların Türkiye'de 90 güne kadar kalabileceklerini hatırlatırız. Uzun süre kalmayı planlayanlar için Türk Göç İdaresi 1 yıla kadar turist ikamet izni veriyor, ancak Ukraynalılar için 2 yıl için bile vermeye başladılar.
Turist oturma izni, 2 yıla kadar oturma iznine ek olarak, sahibine aşağıdaki hakları da verir:
- yerel hastanelerde sigortalı tedavi (sigorta ayrıca satın alınır)
- araba satın alma ve yerel ehliyet alma şansı
- kredi ve ipotek almak
- çocuklarını yerel bir okulda eğitme hakkına sahip olmak.
- ücretsiz İngilizce ve/veya Türkçe öğrenebilir
- bir iş kurmak
❌ Turist oturma izni, çalışma ve istihdam izni sağlamaz. Çalışma izni ayrı olarak verilir, belirli bir işverenin belgelerinizi Çalışma Bakanlığı'na sunması gerekir.
Turist iznine başvurmak için aşağıdaki belgeler gereklidir:
mutlaka geçerli bir biyometrik pasaport (pasaportunuz yoksa, Ukrayna büyükelçiliğine/konsolosluğuna yeni bir tane için başvurabilir veya eski biyometrik pasaportunuzu yenileyebilirsiniz);
Çocukların doğum belgesi (çocuğunuz varsa), tercüme edilmiş ve apostilli;
noter tarafından onaylanmış konut kira sözleşmesi. Anna, evde yaşayan tüm aile üyelerini kira sözleşmesine dahil etmenizi tavsiye ediyor - bu onlar için izin almayı kolaylaştıracaktır. Kira sözleşmesine eşinizi dahil etmiyorsanız, Türkçe'ye çevrilmiş ve apostilli bir evlilik cüzdanı sözleşmeye dahil edilmelidir. Akrabalarınızın veya arkadaşlarınızın yanında kalmayı planlıyorsanız, ev sahiplerinin yerinizi teyit edeceği bir teminat senedi de sunabilirsiniz;
biyometrik fotoğraf;
sigorta;
kimlik kartı için vergi makbuzu;
Buna ek olarak, satın aldığınız gaz, elektrik vb. kamu hizmetlerinin kanıtını sunmanız istenebilir;
Göç Kurulu'nun web sitesinde bir başvuru formu doldurmak. Form doldurulduktan sonra, belgelerinizle birlikte Göçmenlik Dairesine gelmeniz için size bir tarih ve saat (randevu) verilecektir.
Turist İzni ülke içindeki hareketinizi kısıtlamaz, Türkiye'den ayrılabilir ve herhangi bir engelle karşılaşmadan geri dönebilirsiniz. Ancak, oturma izni başvurunuz hala beklemedeyse ve Türkiye'den ayrılmak istiyorsanız, geri döneceğinizi ve oturma izni verilmesinin sizin için uygun olduğunu bilmeleri için lütfen Göçmenlik Bürosunu (havaalanında bile olsa) bilgilendirin. Ayrıca, bir kişi için turist vizesi işlemlerinin size 1000 liradan (yaklaşık 2 bin Grivna) mal olacağını göz önünde bulundurun.
Kimler turist oturma izni alabilir?
- ir işe girmeyi planlıyorsunuz;
- Evrak işleri için ödeme yapmaya gücünüz yetmiyorsa
- Yaşayacak bir yeriniz yok;
- Sağlık sigortası için paranız yok ve masrafları devlet tarafından karşılanarak tedavi olmak istiyorsunuz;
- Biyometrik pasaportunuz yok (ancak İstanbul Başkonsolosluğu biyometrik pasaport vermeye yeniden başladı ve Türk tarafı vizesiz seyahatinizi fazla uzatmanız halinde ceza uygulamayacağına söz verdi. Yani, vizesiz seyahatiniz sona ermek üzereyse, sakin olup pasaportunuzun hazırlanmasını bekleyebilir ve ardından oturma izni için başvurabilirsiniz).
2️⃣ İnsani ikamet izni (insani oturma izni)
İnsani ikamet izni aslında turist ikamet izninin eşdeğeridir ve bir yıllığına verilir. Ancak, oturma izni almak istiyorsanız, ancak belirli nedenlerden dolayı turist izni almak için gerekli belgelerin tamamına sahip değilseniz verilir.
Örneğin:
- Anne ve çocuk ayrılırsa ve babanın çocuğu yanına almak için rızası yoksa. Bu muvafakat turist izni almak için gereklidir ve bu nedenle bu belge eksikse
- çocuklara insani yardım izni verilir. Anne turist ya da insani yardım izni için başvurabilir. İzin ücreti çocuklar için %50 oranında azaltılmaktadır;
- Geçerli bir biyometrik pasaportu olmayan ve haklar ve koşullar açısından turist iznine eşdeğer bir izin almak isteyen vatandaşlar;
- İnsani yardım izni ayrıca oturma izni gerektirir. Ancak, örneğin kira sözleşmesi veya sponsorluk olmadan turist izni alamıyorsanız, insani yardım izni verilecektir. Örneğin, herhangi bir kira sözleşmesi yapamayacağınız bir otelde yaşıyorsunuz - turist izni için başvuramazsınız, ancak insani yardım için başvurabilirsiniz.
İnsani yardım izni ayrıca kendi sağlık sigortanızı yaptırmanızı gerektirir. Ayrıca Türkiye içinde serbestçe hareket edebilir ve yurt dışına seyahat edebilirsiniz. Turist izninde olduğu gibi, insani yardım izni size çalışma hakkı vermez; istihdam için ayrı bir izne ihtiyacınız vardır.
Elektronik randevu olmadan işlem yapmak için Göçmen Bürosuna gidebilirsiniz.
3️⃣ Uluslararası Koruma (mülteci statüsü) (Ulusrarasi koruma)
Türkiye, vatandaşlarımıza uluslararası korumanın bir türü olan ikincil koruma sağlamaktadır. Bu aslında sözde bir mülteci statüsüdür. Bu izin bir yıllığına verilir, yenilenebilir ve daha da önemlisi, statü için başvurduktan 6 ay sonra, ek çalışma izni almak zorunda kalmadan çalışabilirsiniz. Güzel bir bonus da ikincil koruma başvurusunun ücretsiz olmasıdır.
Randevu almadan yerel Göçmenlik Bürosuna giderek ikincil koruma başvurusunda bulunabilirsiniz - ayrı bir Ulusrarasi koruma bankosu vardır ve İngilizce veya Rusça konuşan personel mevcuttur.
Yanınızda bulundurmanız gerekenler
- Geçerli bir pasaport veya başka bir kimlik belgesi ile birlikte bir Türk sınır geçiş belgesi (biyometrik pasaportu olmayan vatandaşlara sınırda verilir);
- her aile üyesinin iki biyometrik fotoğrafı;
- bir başvuru formu. MH statüsü için neden başvurduğunuza dair ayrıntılı bir açıklama içeren el yazısı bir başvuru formu yazmanız gerekir. Bu başvuru aşağıdaki bilgileri içermelidir:
- Başvuru sahibinin kim olduğu (birey, başvuru bir aileden geliyorsa aile üyeleri);
- Hangi şehirde yaşadığınız ve o şehri neden terk ettiğiniz;
- Ukrayna'dan ne zaman ayrıldınız;
- Türkiye'ye ne zaman ve nasıl giriş yaptığınız.
- Ayrıca başvuru formunda uluslararası koruma statüsü için başvurduğunuzu açıkça belirtmelisiniz. Başvuru Türkçe, İngilizce veya Rusça olarak yazılabilir. En hızlı başvuru formu Türkçe'dir.
- Adres kanıtı. Destekleyici bir belge şunlar olabilir:
- Kalacağınız yer için bir kira sözleşmesi;
- Eğer bir otelde kalıyorsanız, otelden bir mektup;
- Birinin yanında kalıyorsanız, dairenin sahibi bu durumu şahsen teyit etmelidir ve onların izniyle sisteme bu adreste kaydedileceksiniz. Birlikte kaldığınız kişi konaklama yerini kiralıyorsa, bir kira sözleşmesi getirmelidir ve mevcut ev sahibinizin izniyle bu adreste sisteme kaydedileceksiniz.
Engeliniz, ciddi kronik hastalığınız veya acil tıbbi müdahale/tedavi gerektiren tıbbi bir durumunuz varsa, insan ticareti mağduruysanız, karar verme sürecini hızlandırmak için bir gerekçe olduğundan, bunu belirttiğinizden emin olun.
Mülakattan sonra, size nihai ikincil koruma statüsü verilene kadar kalmanıza ve haklarınızı kullanmanıza izin verecek olan bir "Uluslararası Koruma Statüsü Başvuru Belgesi" alacaksınız. Nihai statü, başvurunuzdan 6 ay sonra verilecektir.
Bu statü ne gibi haklar sağlar?
- 1 yıl boyunca yasal ikamet;
- Başvuru sahibinin izninin alınmasından 6 ay sonra çalışma hakkı;
- Ücretsiz kamu sağlık sigortası;
- Devlet okullarında eğitim;
- Yaşayacak bir yeriniz yoksa barınma konusunda yardım;
- Banka hesaplarının açılması.
❌ Ancak, bu statünün ülke içinde ve dışında seyahat etmenizi kısıtlayacağını bilmelisiniz. Uluslararası koruma için gittiğiniz ilde kalmak zorunda olacaksınız. Göç İdaresi tarafından izin verildikten sonra ilden ayrılabilirsiniz. Nihai statünüzden önce (başvuru yaptıktan sonraki ilk 6 ay) Türkiye'den ayrılmanız uluslararası korumanızı geçersiz kılacaktır. Başka bir deyişle, istediğiniz zaman uluslararası korumadan gönüllü olarak vazgeçebilir ve ülkenize dönebilirsiniz, ancak bu durumda statünüz kaybolacaktır. Statü ayrıca Göçmenlik Bürosu tarafından periyodik izlemeye tabidir - her iki haftada bir kontrol etmeniz gerekecektir.
✅ Kimler uluslararası koruma statüsü için uygundur?
- Türkiye'de savaşın bitmesini beklemeyi planlıyorsanız ve önümüzdeki 6 ay boyunca ülkeyi terk etmeyi düşünmüyorsanız;
- Zor durumdasınız ve kalacak yere ihtiyacınız var;
- Ücretsiz tıbbi bakımdan yararlanmak istiyorsunuz;
- Çalışmak istiyorsanız (6 ay sonra).