Türkiye'de ikamet eden yabancı çiftlerin medeni durumlarını değiştirmeye ihtiyaç duymaları nadir değildir. Türkiye'de evlilik ve boşanma, ülkede yasal olarak ikamet eden tüm yabancılar tarafından tescil edilebilir. Türkiye'de ikamet etmeyenler için evlilik ve boşanma prosedürleri Türkiye'deki genel kanunlardan farklı değildir. Her bir prosedürle ilgili belge listesi ve ayrıntılar için lütfen aşağıya bakın.

Yabancılar Türkiye'de nasıl evlenebilir?
Türk Medeni Kanunu'na göre bir yabancı Türkiye'de ya bir Türk vatandaşı ile ya da başka bir ülkenin vatandaşı ile evlenebilir.
Türkiye'de evlenmek için gerekli belgeleri toplamanız, evlendirme dairesinden (evlendirme memurluğu) randevu almanız ve törene iki şahitle gelmeniz gerekir.
Gelin ve damat aynı ülkenin vatandaşlarıysa, kendi ülkelerinin konsolosluğunda veya Türk evlendirme dairesinde (evlendirme memurluğu) evlenebilirler. Gelin ve damat farklı ülkelerden ise, nikah sadece Türk evlendirme dairesinde (evlendırme memurluğu) kıyılabilir.

Türkiye'de Evlenmenin Faydaları
Türkiye'de evlenmenin birçok avantajı vardır: prosedür nispeten basit ve hızlıdır, evlilik dünya çapında yasal olarak geçerlidir, evlenmeden önce Türkiye'de kalıcı oturma izni almak gerekli değildir ve gelin ve damat farklı ülkelerin vatandaşları olabilir. Bir diğer önemli avantaj ise Türkiye'nin güzel bir ülke olması, bu nedenle düğün töreni veya fotoğraf çekimi için iyi bir yer bulmak kolay olacaktır.

Türkiye'de evlilik kaydı için adım adım talimatlar
Yabancıların evliliklerini tescil ettirebilmeleri için Türkiye'de yasal olarak ikamet etmeleri gerekmektedir: eğer çift Türkiye'de vize ile ikamet ediyorsa, evlilik vize süresi dolmadan önce gerçekleştirilmelidir. Eğer Türkiye'de Daimi İkamet İzinleri varsa, bunun da süresinin dolmadığından emin olmalıdırlar.

1. Gerekli belge paketini hazırlayın:
- Pasaport.
- Menşe ülkenizin Konsolosluğundan alınmış ve Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış medeni durum belgesi.
- Gelin ve damadın Apostilli Doğum Belgesi.
- Pasaportların, doğum belgelerinin ve aile durum belgelerinin tasdikli tercümeleri.
- Fotoğraf 4,5x6 cm, biyometrik olmayan - 6 adet.
- Veri değişikliğini onaylayan apostilli sertifika (daha önce adını veya soyadını değiştirmiş olanlar için).

2. Sağlık muayenesinden geçmek ve sağlık raporu almak - bu prosedür hem yabancılar hem de vatandaşlar için geçerlidir. Testlerin listesi: akciğer röntgeni, kan grubu ve Rh faktörünü belirleyen genel kan testi, Akdeniz anemisi testi, hepatit, frengi, AIDS testi, spinal musküler atrofi için genetik test, bazı bulaşıcı hastalıklar ve CYBE için test; eşler veya eşlerden biri 60 yaşın üzerindeyse, akıl sağlığı hakkında bir tıbbi rapor da gerekebilir. Aşağıdaki hastalıklardan birinin varlığı evliliğe engel teşkil edebilir: frengi, cüzzam, bel soğukluğu, yumuşak şankr ve tüberküloz.

3. Yerel evlendirme memurluğuna başvurun ve bir tarih seçin.
Eğer yeni evli çift Türkçe bilmiyorsa ya da az konuşuyorsa, başvuru aşamasında ve nikah töreninde bir tercüman hazır bulunmalıdır.
Önemli: Türkiye'de kadının yeniden evlenebilmesi için boşandıktan sonra 300 gün beklemesini zorunlu kılan bir yasa vardır. Gelinin menşe ülkesinde bekleme süresi yoksa, Türkiye'de evlenmeden önce bu koşulu yerine getirmek zorunda değilsiniz. Ancak, Türk evlendirme dairelerinde çalışanlar bu kurala uyma eğilimindedir. Bu nedenle gelin, belgelerini sunmadan önce bu yasa hakkında bilgilendirilmeli ve haklarının farkında olmalıdır.

Deneyimli avukatlardan oluşan yerel bir ekip, Türkiye'deki aile hukukunun incelikleri konusunda yardımcı olabilir. Evlilik için belgelerin paketlenmesi, sağlık komisyonundan geçilmesi, boşanma için belgelerin hazırlanması - hukuki danışmanlık sipariş edin ve tüm formaliteleri kolayca çözün.

Türk hukukunda boşanma
Boşanmaya karar veren yabancılar, Türkiye'de iki tür boşanma davası geliştirildiğinin farkında olmalıdır: anlaşmalı boşanma ve anlaşmasız boşanma.

- Dostane boşanma, bir evliliği sona erdirmenin basit ve hızlı bir yöntemidir. Ancak, eşlerin dostane bir şekilde ayrılmaya karar vermiş olmaları ve tüm şart ve koşulların önceden görüşülmüş olması halinde mümkündür. Taraflar mal paylaşımı konusunda bir anlaşmaya varır ve tazminat ve nafaka ödemelerinin miktarı üzerinde mutabık kalırlar. Daha sonra ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesine başvururlar. Mahkeme, birinin haklarını kısıtlıyorsa protokolün şartlarını değiştirebilir. Boşanma davası tek bir duruşmada sonuçlandırılır.
- Anlaşmasız boşanma - boşanma süreci eşlerden biri tarafından başlatılır ve diğer eşe bildirim yapılır. Boşanma gerekçeleri: zina, fiziksel ve zihinsel istismar, eşlerden birinin akıl hastalığı, eşlerden biri tarafından işlenen bir suç, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, ahlaksız yaşam tarzı, uzlaşmaz farklılıklar. Süreç karmaşık ve uzun olabilir, genellikle 2-3 yıl veya daha fazla sürer. Süreç için taraflardan biri tüm iddia ve argümanları içeren bir dilekçe yazar ve ardından bir mahkeme atanır. Tüm boşanma prosedürü mahkeme duruşmaları ile yürütülür.

Türkiye'de evlilik ve boşanma: yabancılar için kanun ve yönetmelikler

Antalya, Konyaaltı, Altınkum mah., Atatürk bulvarı No: 116, Blok: C, D: c2 (Özyeşilyurt sitesi)
Ofis
haberci̇ler
İşbirliği
Satış
Telefon
© ANTA Group 2023
Sosyal medya